در چند سال اخیر واژه " تور های لحظه آخری " در بین مسافران و گردشگران به واژه ای آشنا تبدیل شده است . در خارج از ایران و در کشورهای پیشرفته واژه تورهای دقیقه آخری (Last Minute) سالیان سال است که جایگاه خود را بین مسافران، آژانسهای مسافرتی، هتلداران و شرکت های هواپیمایی جایگاه خود را باز کرده و به بخشی جداناپذیر از صنعت گردشگری تبدیل شده است.
صنعت گردشگری نیز مانند بسیاری از مشاغل دارای فصول High و Low میباشد . به این معنی که هر مقصدی به تناسب آب و هوا ، شرایط اقلیمی، اقتصادی و . . . دارای فصول پر مسافر و کم مسافر میباشد و شرکتهای فعال در این حیطه برای اینکه زیان خود را به حداقل برسانند اقدام به ارائه آفرهایی جهت پر شدن ظرفیت خود و مجاب کردن مسافران جهت استفاده از خدمات خود نمایند. همچنین ممکن است حتی در فصول سفر نیز گاهی این ظرفیت ها آنگونه که پیش بینی میشود پر نشوند و برای اینکه جلوی ضرر بیشتر گرفته شود خدمات توریستی (شامل تور، انواع و اقسام بلیط، هتل و . . .) را با درصد تخفیف هایی بین (5 الی 70 درصد) ارائه مینمایند.
ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و هتل داران، آژانس های مسافرتی و شرکت های هواپیمایی اقدام به ارائه آفرها و تخفیف هایی ویژه Low Season و یا مواقعی که آنگونه که قرار بوده پیش برود اما نرفته است، مینمایند.
این رویه تا چند سال پیش به صورت بسیار نا منظم و بدون قاعده و بدون تمرکز خاصی و فقط در محدوده کوچکی از دوستان، آشنایان، مسافران و مشتریان ثابت شرکت های مسافرتی و هتل ها صورت میگرفت اما با راه اندازی وب سایت های " تورهای لحظه آخری " این قاعده تغییر پیدا کرد و فرصتی پیش آمد تا آژانس های مسافرتی آفرها و خدمات تخفیف خورده خود را در پیش روی هزاران مسافر قرار دهند.
"تور لحظه آخری به توری گفته میشود که در حداقل فاصله زمانی تا تاریخ امکان پذیر بودن ثبت نام برای آن تور قرار گرفته است و ظرفیت تور تکمیل نشده است، بنابراین آژانس/هتل در وحله اول با کم کردن سود و در وحله بعدی با پذیرش ضرر کمتر اقدام به ارائه آفرهایی برای فروش و خالی نماندن ظرفیت خود مینمایند. که این مدت زمانی معمولا بین 1تا 3 روز مانده به اتمام تاریخ ثبت نام تور و اجرای آن تور برای مقاصدی که نیاز به ویزا ندارند و 5 روز الی 10 روز برای مقاصدی که نیازمند ویزا هستند میباشد.
ذکر این نکته ضروریست که آفرها تنها برای مقاصدی که چارتر شده اند و عدم تکمیل ظرفیت باعث ایجاد ضرر مالی سنگینی برای آژانس خواهد شد، پیش خواهد آمد و هیچگاه برای مقاصد خاص و کم مسافر آفری وجود نخواهد داشت.
به صورت معمول این حالت بیشتر برای کشورهایی پیش میاید که آن کشورها از گردشگران ایرانی ویزا نمی خواهند . در راس این کشور ها ترکیه و بعد از آن مالزی، سریلانکا، بلاروس ، . . و البته کشورهای پرطرفداری مانند امارات، تایلند و . . .وجوددارد.
در این حالت آژانسهای مسافرتی اقدام به فروش این تورها با تخفیف بین 5 تا 50 درصدی مینمایند. البته مشخصا این حالت برای تعطیلات کمتر پیش می آید چرا که در زمانهای تعطیلات رسمی و مدت دار مسافر به این مقاصد زیادتر از هر زمان دیگری است